HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN, DEL 1:


Ta turen til Norlanka Travels sin nettside for mer informasjon


DEL 1: KOR SKA VI REIS HEN?


Det aller første skrittet er å finne ut hva som er DIN drømmereise. Hva ønsker du å få ut av denne turen? Drømmer du om å backpacke rundt i sør-øst Asia? Kanskje et år med work and travel i Australia? Frister det med lange gåturer, naturopplevelser, eller kanskje ekstremsport er tingen for deg? Vil du lære mer om Mayaindianere eller dra på safari i Tanzania? Eller kanskje du har lyst til å kombinere alt sammen i en "jorden-rundt reise". Det finnes ingen standard backpacker-rute som passer for alle, du må finne ut hva akkurat DU ønsker å få ut av din reise. Kanskje har du et område du alltid har drømt om å få se, reis dit! Er det noe du alltid har drømt om å gjøre, gjør det! Still deg selv noen enkle spørsmål: HVEM? HVA? HVOR?  NÅR? HVOR LENGE? HVORDAN?


HVEM: Det er rett og slett ikke hvem som helst av dine venner det vil fungere å reise sammen med! Dere skal reise, bo og generelt være mye tettere på hverandre enn dere er hjemme i hverdagen. I tillegg kan en komme borti slitsomme og utfordrende situasjoner, og det er derfor lurt å kjenne hverandres sterke og svake sider.  Kanskje er det en fordel hvis dere allerede har vært på en kortere reise sammen tidligere, før dere legger ut på langtur. Da vet dere ihvertfall hva dere går til. Kjenner du ingen du vil reise sammen med, kan du sjekke ut nettsteder som Travbuddy eller Reisevenn, for å finne en reisepartner. Eller kanskje du skal ta skrittet helt ut og reise alene? Det er faktisk ikke så skummelt som det høres ut som. 

HVA: Det er greit å tenke litt over hvilke opplevelser du ønsker. Hvis du lukker øynene og ser for deg drømmereisen, hva gjør du? Dykking, strandliv, museer, shopping, safari, ekstremsport og partystemning er ikke nødvendig på samme sted. Kanskje skal du også vurdere å jobbe frivillig et sted. Dette er en fin måte å bli nærmere kjent med et land, kulturen, menneskene og ikke minst i å bli kjent med deg selv. Igjen er det lurt hvis du og den du tenker å reise sammen med har nogenlunde sammenfallende ønsker om hva dere ønsker å få ut av reisen. HVOR: Mange har allerede et bestemt land eller et område de alltid har drømt om å besøke. Hvis ikke kan du jo søke opp informasjon om steder utifra dine preferanser i punktet ovenfor. Wikitravel.org  og Lonelyplanet.com er fine nettside med mye informasjon. Jeg bruker også reiseblogger (se linker til høyre), her finnes det mye inspirasjon. Forsøk å lage en grovskisse på hvilke steder du ønsker å få med deg. Og ikke gå i fellen ved å planlegge å ville se ALT på din første backpackertur. Sorry folkens, det går ikke!  Skal du for eksempel på en fire måneders reise, vil jeg anbefalt deg å holde deg til en verdensdel og heller få med deg mer fra landene i området. Det er også lurt å ta lange stopp på hvert sted, helst en uke. Noen kommer hjem og føler de har brukt det meste av reisen sin ombord i fly, tog, eller buss, og har rushet i vei fra sted til sted, det kan vel knapt kalles en drømmereise.

NÅR: Nå begynner du kanskje å få en viss oversikt over hvor du tenker deg å reise. Da er det viktig å lese seg litt opp på klimasoner, regntid og monsunsesonger. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær, sier vi i Norge, men 14 dager på et øde strandparadis er ikke like fint i øsende regnvær!

Dette er en enkel oversikt over verdens klimasoner. Et søk på internett kan fortelle deg at den asiatiske sommermonsunen er fra juni til september, og gir mye vind og regn fra sørvest inn over det indiske subkontinentet og mot Himalaya. I noen områder er det så mye som 10.000 mm nedbør i denne perioden. Under den asiatiske vintermonsunen derimot, er det vanligvis klarvær over india, mens det regner rikelig over kystområdene i sørøst-Asia og Australia (wikipedia.no). 
Les deg opp på hvordan klimaet er i de ulike årstiderer i de landene du tenker å besøke. Dette kan så være med på å styre i hvilken rekkefølge du reiser. Du kan ikke regne med å ha finvær hele turen din, men forsøk å unngå de værste hetebølgene og de heftigste regntidene.

HVOR LENGE: Mange tar seg et friår etter videregående, og dette er en unik mulighet til å ta seg en laaaang reise. Og det er aldri for sent! Det går an å få permisjon fra jobb, det går an å fryse studielån og det går an å leie ut huset ditt. Jeg har også møtt par som reiser jorda rundt sammen med små og store barn. Har du en drøm om å reise bort for et år, så er det mulig uansett. Kanskje har du bare noen uker eller måneder til rådighet denne gangen, men det er fortsatt mulighet til veldig mange opplevelser og eventyr. For meg er frihetsfølelsen total, dersom jeg ikke har en bestemt returdato: å bre reise rundt til kontoen er tom ;)

HVORDAN:  Vil du booke en reise gjennom en turoperatør eller organisere selv? Kilroy for eksemple setter sammen "backpacker-reiser" hvor du har alle flyreiser og valgfrie gruppeturer over hele verden. Er det første gang du reiser, eller er veldig optatt av å bli kjent med andre unge som er ute på reise, kan nok dette anbefales. Men husk at alt av turer og utflukter er dyrere gjennom et reiseselskap, du kan ordne det billigere på egenhånd. Jeg har prøvd ut litt ulike måter å reise på, og jeg foretrekker ihvertfall litt mer fleksibilitet enn å ha hele reiseruten for flere måneder av gangen ferdig spikret før avreise. Det beste er kanskje å kjøpe en flybillett først, også heller kunne bestemme neste reisemål underveis på turen. Slik blir veien til mens du reiser, og du kan la deg påvirke av mennesker du møter og anbefalinger du får fra andre reisende.

Du trenger ikke å spikre hele reiseruta di så tidlig i planleggingsfasen. Det er jo drømmereisen det er snakk om, og den trenger kanskje litt tid på å utvikle seg helt. Men dersom du har en grovskisse klar nå, vil neste del, SPARINGEN være mer motiverende og gjøre den videre PLANLEGGINGEN enklere.  


Trykk for å komme tilbake til oversikten. 

(c) Bobleliv reiseblogg - 2013. 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: