MÅNESTEINMINE


Sri Lanka er kjent for te og krydder, men også edelstener; blå safir, ametyst og rubin er noen av de mest ettertraktede. Her i Hikkaduwa, nær kysten, finnes månestein, nærmere bestemt blå og hvit.

Noen mener denne steinen har forbindelse med månens magi. Den gir god søvn, verner på reiser og sies å stimulerer fruktbarheten. Gir en mild styrke, kjærlighet, feminin kraft og visdom, balanserer følelseslivet, hell i kjærlighet. Den lindrer sterke følelser. (kilde: LarRolle.net)
 Er du av den mer vitenskapelige typen, så kjenner du kanskje månestein under navnet Selenitt eller (CaSO4+2H2O)

Da jeg hadde besøk, benyttet jeg sjansen til å være litt turist i egen by, og ble med på et besøk til en månesteinmine rett i utkanten av Hikkaduwa.


 Step 1: Fra denne sjakta hentes det opp jord/gjørme via en litt halvprovisorisk patent. To personer jobber på skift nede i gruva, og to oppe. Så bytter de på i løpet av dagen. 


Step 2: Dette viser teknikken for å vaske ut verdiløs sand og grus of forhåpentligvis sitte igjen med noen blå eller hvite månesteiner i varierende størrelse. 


 Step 3: Steinene slipes og poleres. Selve "pusseskiva" her er laget av balsatre.Her vises det  hvor flotte og skinnende disse steinene blir etter behandlingen. Dette er blå månestein, som reflekterer lyset på en nydelig måte.


 Step 4: Et detaljbilde fra smykkeverkstedet. Det er ikke mye fancy, høyteknologisk utstyr her, men de som jobber her kan virkelig kunsten å lage smykker!


Også, over til turistfella : )

Siste stopp på omvisningen, er såklart inne i smykkebutikken hvor de har laget ferdige smykker av månestein og andre edelsteiner. Så mye fint, og i tillegg til litt overtalelse fra den dyktige selgeren, så er det vanskelig å gå derfra uten å kjøpe seg noe.


Men altså, bare for å presisere: det er helt ok å beholde lommeboka i veska. Finner du ikke noe du liker, så kjøper du ingenting! Bare takk høflig nei, si takk for omvisningen og forlat butikken.  Ønsker du å kjøpe noe, så er det rom for å prute ned prisen litt og gjøre en god deal på en unik souvernir fra Sri Lanka.

Info: Månesteinminen ligger omtrent 15 minutter med tuktuk fra Hikkaduwa. Turen dit kan fin kombineres med besøk på skilpaddeklekkere, Seenigama-tempelet eller Tsunamimuseet som ligger rett i nærheten. Pass på at du blir kjørt til den faktiske minen, og ikke bare en smykkebutikk! Det er gratis med omvisningen i månesteinminen, men vær forberedt på litt høflig kjøpepress.

Kommentarer

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: