TIPS OM TIPSING

Tips, driks eller drikkepenger, kjært barn har mange navn. Nå vet jeg ikke om det egentlig er et kjært barn da, tvert i mot skaper tipsing ofte hodebry for folk. Som turist er en ikke kjent med om, når, eller hvor mye det er vanlig å tipse. Det finnes ingen fasit på dette heller, men jeg har diskutert temaet med de som jobber i servicenæringen her for å høre hva som er forventet. Følger du disse tipsene,  så jeg tror du vil klare å redde deg i land.


ER DET FORVENTET AT DU TIPSER DU PÅ SRI LANKA?
Ja!!!  Her på Sri Lanka er det en utbredt kultur for å gi tips til alle serviceyrker du møter. Faktisk er lønnsnivået i service-næringen stort sett så lav, at de ansatte er avhengige av tips for å ha en grei lønn å leve av!
Det lønner seg å ha en kunnskapsrik guide, slik får du mer ut av besøket ditt. Her ved Dambulla Cave Temple.

* Guider: Ved ulike severdigheter i landet, vil dere møte på guider som tilbyr sine tjenester. Her vil dere også avtale en pris på forhånd, og da er dette ok som betaling. For eksempel tar guidene ved Sigeriya ca 2000,- rupees for å følge en gruppe opp på løvedhodet og gi informasjon underveis (Ca 3-4 timers jobb). Er dere veldig fornøyd med jobben som blir gjort, vil det alltid bli tatt godt i mot hvis dere gir noe ekstra.

* På restaurant Her er det vanlig å gi 10% tips. Enkelte steder er dette lagt til på regningen som "service charge". Utover dette runder du gjerne opp litt, og er dere spesielt fornøyd med maten og servicen kan du gi noe utover dette. Pass på at du gir ca 10% i tips dersom dette ikke allerede er lagt til på regningen.

* Pikkoloer: Etter at noen har bært den blytunge kofferten din opp tre etasjer uten heis, så fortjener de helt klart en påskjønnelse. Å gi en 100 rupees-seddel eller to vil være nok.  (ca 6 NOK-12 NOK)

* Rengjøringspersonell: Her har jeg fått litt blandete svar, men legger du igjen 100-rupees pr natt du har overnattet, så er du innafor (ca 6 NOK). 
 
* Taxisjåfører: Med takstameter (i hovedstaden)= gi ca 10% ekstra. Når det gjelder tuktuker som fungerer som taxi på småsteder, så avtaler du og sjåføren en pris på forhånd. Tipsen regnes da som inkludert i dette.  

* Dykkesentre / surfeinstruktører: Kanskje synes du at prisen for et dykk eller en surfetime er dyrt nok, men husk på dette: Nesten hele dette beløpet går til eieren av stedet (+ såklart utgifter i forbindelse med aktiviteten). Instruktørene har ikke mye igjen for sitt arbeid. Har du råd til å dykke, så har du råd til å gi tips! mener jeg. Gi pengene direkte til den instruktøren / dive masteren som fulgte deg opp under dagen.

* På Norlankas sine rundreiser har vi gjort det enkelt for dere å inkludert all tips til guider dere benytter underveis i prisen. Derfor tar r sjåfør denne "forhandlingen" underveis, og dere slipper. Sjåføren selv har en normal fastlønn de dagene han er på tur med dere. Det er helt opp til dere om dere ønsker å gi noe tips til han etter avsluttet rundtur. Det må i så fall være hvis dere er fornøyd med jobben han har gjort underveis og hvis dere føler dere godt ivaretatt. 

Igjen: tips vil alltid blit tatt godt i mot :)


Norlanka Travles - on the road!

Har jeg glemt noe?
Er det noe annet du lurer på om tipsing?
 

Kommentarer

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: