ER DET TRYGT Å REISE TIL SRI LANKA?

Dette spørsmålet får jeg av og til fra nervøse nordmenn.  Og jeg kan godt forstå at noen er skeptiske. Det er ikke så mange år siden 2009, da det ble slutt på borgerkrigen som hadde vart i 30 lange år.  Fortsatt henger triste bilder fra dagsrevyen som igjen hos mange når de tenker på Sri Lanka. Noen har rett og slett ikke ferie-assosiasjoner til landet.

Men dette kommer nok til å endre seg! Etter det jeg hører fra de som bor i Norge, så fylles både aviser, blader og tv opp av anbefalinger om å reise til Sri Lanka for tiden. Nordmenn bruker litt tid før de stoler på at noe er trygt, men ser det ut som om de virkelig begynner å fatte interessen for dette herlige landet. Og flere og flere sender mail til oss og ønsker hjelp eller svar på spørsmål. Og et av disse er da: "Er det trygt å reise til Sri Lanka?"

Kort svar: "Ja"!

Litt lengre svar, (og noe skremselspropaganda finner du hos utenriksdepartementet. )


Men jeg vil gjerne komme med noen råd til hvordan du bør oppføre deg som turist i Sri Lanka:
(med ganske stor overførelsesverdi til  hvor som helst ellers du reiser utenfor Europa)


* Vis stor respekt for andre menneskers religion og politiske ståsted. Ikke gå inn i diskusjoner, eller hevd din egne bastante tro eller mening ovenfor folk du ikke kjenner. I Norge tar vi ytringsfrihet som en selvfølge  og diskuterer gjerne for moro skyld. Dette gjelder ikke i alle land og religion, politikk, økonomi etc kan være et sårt tema for enkelte. (PS: Norge hadde en sentral rolle under fredsforhandlinger under borgerkrigen. Enkelte her opplevde at Norge/ Erik Solheim støttet tamiltigrene, og motarbeidet fredsarbeid, og en sjelden gang kan du oppleve kommentarer på dette. Dette hører dog til sjeldenhetene, og nordmenn som turister har et godt rykte her på Sri Lanka)

* Utvis respekt ved besøk i templet eller andre religiøse bygg. På Sri Lanka betyr detteå ha på klær som dekker skuldre og knær, og sko skal settes av utenfor tempelet.


* Inne i tempelområdet: unngå unødvendig snakk, snakk lavt, ikke poser foran religiøse symboler. Spør vakter/ansatte om det er greit å ta bilder på det aktuelle stedet. Motiver av Buddha i ikke-religiøse sammenhenger er ikke lov. Det finnes eksempler på at turister har blitt deportert på grunn av en buddha-tatovering

* Å sole seg toppløs er ikke lov. enkelt og greit.
(Jeg tenker med gru blandet med latter  på den dagen en russisk dame la seg til midt på stranda med puppene fremme her i Hikkaduwa. Dette var i tillegg en helligdag og det krydde derfor av lokale som var på piknik på stranda med familiene sine. De som har vært på en offentlig strand i Sri Lanka på en fridag, vet at de lokale ofte bader i bukser eller kjoler..  Ihvertfall vakte det stor oppmerksomhet denne "nakne" russiske dama som lå der. En mann som jobbet i nærmeste restaurant gikk forsiktig bort til denne damen, unnskyldte seg, rødmet, var flau og spurte om hun vær så snill kunne kle på seg da det var barn til stede. Damen svarte med å bli sur og fortsatte den toppløse solingen. En stund senere gikk selgeren bort og sa ifra igjen at det ikke var lov til å sole seg toppløs her, og ba henne ta hensyn til dette. Nå ble damen skikkelig sur, beskyldte mannen for å legge an på henne og ville tilkalle politet. Hun begynte å rope og skrike og det ble litt av et drama! Politiet kom ihverfall, og det russiske damen ble tatt med og senere deportert ut av landet. Pinlig greie!

*Vær forsiktig i trafikken! Du må for all del ikke forvente at noen kommer til å stoppe for deg, ta det heller som en bonus hvis det skulle skje. Fotgjengerovergang? Hjelper ikke, se deg for en ekstra gang før du krysser veien.

* Spør alltid en lokal om det er trygt å bade dersom du er litt utenfor de åpenbare turiststedene. Det er skumle understrømmer flere steder, og drukning er desverre ganske vanlig!

Dette bildet er tatt fra surfestranda Weligama, og her er det ikke drukningsfare : )
Utenriksdepartementet advarer fortsatt på sine sider mot å reise til nordprovinsen i landet (Jaffna-området). Områdene er fortsatt delvis militærisert og mineryddingsarbeid er ikke fullført. Jeg hører stadig flere som har vært på herlige reiser i området, og beskriver det som en "uturistifisert" "uoppdaget perle".  Jeg gleder meg til området blir klarert slik at vi kan arrangere rundreiser også hit, men foreløpig velger vi å følge UD, og være varsomme. Ønsker du å reise på egenhånd, sjekk først opp den aktuelle situasjonen via den Sri Lankiske ambassaden.

PS: jeg har skrevet noen lignede råd, under HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN, del 5.

Kommentarer

 1. Fint og inspirerende innlegg om situasjonen i Sri Lanka og hvordan man burde oppføre seg. Som du sier burde flere følge disse rådene og vise respekt uansett hvor de reiser. Mange er dessverre ikke så gode på det som de kanskje burde være... Gleder meg i alle fall veldig til jeg vender snuten mot Sri Lanka i høst :D

  SvarSlett
 2. Så bra du likte innlegget :) Det er faktisk helt vannvittig hvordan noen turister oppfører seg, som om de eier hele verden og ikke bryr seg det døyt om hvordan andre oppfatter de!
  Men du må glede deg ja, du har mange fantastiske opplevelser og inntrykk i vente : )
  Håper vi får til å treffes da du kommer også, det hadde vært koselig!

  SvarSlett
 3. Hvordan er klima i juni/juli ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Det korte svaret er at det er regntid i sør + vest Tørt og varmt i nord + øst. Men så varierer det veldig når og hvor mye det regner da.. Hvor kunne du tenke deg å reise?

   Slett

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: