DETTE SKAL IKKE BLI EN MAMMABLOGG ALTSÅ...

Jeg kommer snart tilbake med flere reisetips fra Sri Lanka. Jeg lover! Men en ting ønsker jeg å dele med verden. Og da jeg først har en blogg, kan jeg jo benytte anledningen her.


4.000,- KRONER FOR ET STELLEBORD!
Når en er gravid googler en mye. Jeg vet ikke om det skyldes usikkerhet, hormoner eller et ønske om å gjøre ting rett, men slik var det ihvertfall for meg. Jeg leste jeg massevis av mammablogger, forum og nettsider for å finne svar på alle spørsmålene som dukket opp. Hva trenger en baby av klær og utstyr for eksempel? Her leste jeg at jeg måtte regne med å bruke 43.560 kr på barnet det første leveåret og her leste jeg at det er vanlig å bruke over 10.000 kr på en vogn og opptil 4.000 kr for et stellebord. "Det skal vi bli to om", tenkte jeg da. Jeg hadde verken råd eller lyst til å bruke så mye penger, og lette etter alternativer.


Trilletur i Sofienbergsparken med vogn fra 1978!


Etter en leterunde på loftet hjemme (takk til Mamma som var flink til å ta vare ting fra da vi var små), flere hyggelige gratis arveposer,  noen funn på Finn.no og flittig bruk av strikkepinner de siste månedene før jul...  endte jeg opp med å bruke en brøkdel av "det forventede beløpet". Jeg kjøpte en ny madrass, dyne, bæresjal, noen håndklær, ammeinnlegg i ull og 1 nusselig babyantrekk. Alt annet er fått i gave, arvet, sydd, strikket eller kjøpt brukt for en slikk og ingenting!

Jeg har aldri fått så mye positiv oppmerksomhet fra fremmede mennesker på gata som da jeg går rundt med vogna på bildet ovenfor. Samtidig synes jeg det er stas å tenke på at jeg selv har ligget i den samme vogna for over 30 år siden.  Jeg skammer meg ikke i det hele tatt for at lillejenta mi har brukte klær, men er heller stolt over ikke å ha kastet meg på kjøpekarusellen som vordende foreldre så lett blir med på. 

Er du selv lei av bruk- og kast mentalitet,  interessert i å ta vare på retro-ting, spare miljøet for unødvendig utslipp eller rett og slett en gjerrig-knark? Her får du noen bra tips fra meg: 

* Sjekk loft og kjeller, bruk det du har!
* Ta i mot tilbud om arveklær. Gi eventuelt videre til andre (eller fretex) hvis du ikke trenger alt du får.
* Har du ingen å arve fra, søk på Finn.no. Ja, både seng, stellebord, vogn og bilstol kan kjøpes brukt. Etter et kjapt søk fant jeg alt sammen for  under tusenlappen. Kanskje ikke verdens fineste, men helt, rent og i god stand!
* "Fødebag" og "stelleveske" er kun konstruerte ord. Du trenger ikke kjøpe nytt, en vanlig veske holder i massevis: fyll den opp med det du faktisk trenger.
* Du trenger ikke en masse stelleprodukter til babyen din. Babyolje (eller naturlig olje) og eventuelt en mild såpe holder i massevis. Ved mange stell er vann mer enn nok.
* Våtservietter er fyfy for sensitiv babyhud (og miljøet), men det fint an å lage sine egne.
* Du trenger ikke kjøpe ammeinnlegg, vaske-  eller gulpekluter: klipp opp noen gamle t-skjorter, laken eller lignende.
* Sy et "babynest" selv. Det er superenkelt, så alle kan klare det. Se oppsrift for eksempel her. Det ligger også mange enkle gratis strikkeoppskrifter ute på nett. Sjekk for eksempel garnstudio.com.
* Tøybleier er bra for miljøet, babyens hud og billigere. Bor du i en av de kommunene som gir tilskudd til kjøp av tøybleier, blir det nesten gratis : ) 
* Ikke kjøpe leker, rangler og annet "unødvendig" som babyen ikke trenger på en stund. Vent i så fall og se hva du får i gaver først.
* Og viktigst av alt: det babyen din trenger mest av alt kan ikke kjøpes: trygghet, stell, kos og kjærlighet!SÅ HVA KOSTET STELLEBORDET MITT?

Gratis! Og se så fine 70-talls farger!

Kommentarer

  1. Et så forfriskende innlegg, og velkommen tilbake til bloggen! Har ventet på deg :)
    Vi gikk nok på kjøpekarusellen de luxe, og det er litt ergerlig å tenke på alle pengene man kaster bort for å ha "det beste" til babyen, selv om det egentlig bare er det som virker som det beste for oss... Barnet har det jo helt perfekt bare det har trygghet, stell, kos og kjærlighet som du sier! :) Tok oss en liten tur ut på reise for å finne det ut haha! Kos dere videre, og sees snart i Sri Lanka!

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at en er savnet :)
    Slev var jeg jo mye ute å reiste FØR jeg fikk barn, så kanskje jeg ble litt påvirket av det. Av å se hvordan familier klarer seg i andre kanter av verden uten alt det materielle som vi kaller en nødvendighet i Norge... Kos dere på "øya mi" så lenge, så sees vi nok snart!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: