VAKSINER

Mange av kundene våre er naturlig nok opptatt av hvilke vaksiner de bør ta før en reise til Sri Lanka. For å sikre at jeg gir de aller beste anbefalinger, så tok jeg kontakt med Reiseklinikken i Oslo. Her kom jeg i kontakt med Gunnar Hasle, en mann som ser ut til å kunne alt som det er verdt å vite om reisemedisin.
 

Anbefaling vedrørende vaksiner før reise til Sri Lanka:


En trenger ikke vise frem noe vaksinasjonskort ved ankomst til Sri Lanka. Som ved alle reiser utenfor Europa anbefales det å ha oppdaterte vaksiner mot hepatitt A, difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. 

I de nordligste provinsene er det risiko for malaria om man skal overnatte på landsbygda*. Ellers anbefaler vi bare å forebygge myggstikk ved vanlige turistreiser. Malaria, japansk encefalitt og dengue feber finnes på Sri Lanka og overføres ved myggbitt, så det er flere grunner til å beskytte seg mot myggen. 

Hvordan forebygge myggstikk:

Bruk myggrepellent på ettermiddag og kveld (kjøp gjerne med en god fra Norge, utvalget er begrenset her). Om natten bør man sove under myggnett. Om man får feber og frysninger bør man søke lege innen et døgn.  


Relevant for Norlanka Travels sine kunder: Det er altså ikke anbefalt å ta malariamedisin til de områdene hvor vi arrangerer rundreiser. Men det er viktig å beskytte seg mot myggstikk, da mygg kan være bærer av dengue og andre sykdommer.  Hoteller som befinner seg i områder med mye mygg, har stort sett myggnett tilgjengelig på sine rom. Av finere, nyere hotell med A/C, så oppgir disse at rommene er bygget tett nok til å unngå at mygg kommer inn, og da er ikke myggnett nødvendig. Det er da viktig å holder dører og vinduer stengt. Er du bekymret for myggsmitte, så ta med myggnett fra Norge, eller kjøp et rimelig nett her etter ankomst.

  Mer informasjon om malaria på Sri Lanka: 

 

 
PS: Kartet viser antall smittetilfeller pr 1000 innbyggere pr år, av malariaformern Falciparum. Riskoen for turister er mye mindre. Vivax-malaria er mer utbredt, men mye mindre farlig, og vi anbefaler ikke malariamedisiner der det bare finnes vivax. Det er bare til Kilinochchi vi vil anbefale medikamentell profylakse. Dere ser av kartet at risikoen langs sør-vest kysten og i høylandet er lik null, i Dambulla (vest for Polonnaruwa) er risikoen svært liten og  i Trinchomalee er den nesten lik null.Kommentarer

 1. Hei. Så fin blogg! Virkelig nyttig informasjon. Hvordan er det med Malariamygg i Yala, nasjonalparken? Er det anbefalt noe forebyggende malarimedisin der?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann :)
   Takk for kommentar og hyggelige tilbakemeldinger!
   Jeg har fått råd om vaksiner fra Gunnar Hasle- Reiseklinikken. Han sa at det er kun dersom du skal overnatte på landsbygda i den nordlige provinsen, en bør ta malariamedisin. Og det skal du mest sannsynlig ikke : ) Men du bør forbygge myggstikk, les tipsene over i innlegget.

   Slett

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: