GOD MORGEN FRA SRI LANKA!


Foto: Camilla Korsnes
For ja, jeg er endelig tilbake!
Etter det som har føltes som en superlang vinter i Norge og en superkort barselpermisjon, satte vi oss på flyet fra gardemoen, Dinesh, Sanja og jeg. Da flyet landet på Bandaranaike flyplass føltes det veldig som å komme hjem. 
Vi har vært her en uke nå, og både jeg og Sanja har brukt litt tid på å akklimatisere oss, komme inn i rutinen her og bare slappe av. Dinesh har hatt fulltidsjobb med å hilse på slekt, venner og naboer,  fortelle om Norge, vise frem dattera vår og overlevere gaver :)

I tillegg har jeg fått vært med på enda en nyttårsfeiring her på Sri Lanka. Jeg beskrev feiringen i fjor, men jeg nevnte ikke alle tradisjoner knyttet til dagen. 
* Det nøyaktige idspunktet for nyttår varierer hvert år. I år var det kl 14:04 den 14.april.
* Kl 7.23 denne dagen, vekkes vi av fyrverkeri. Fra denne tiden skal det ikke drives med matlaging og annet husarbeid frem til et kvarter før nyttårsfeiringen.
* En populær aktivitet denne tiden er å se på "nyttårslekene" (enten live på nærmeste cricketbane eller på tv). Disse er morsomme ting som eggkasting, putekrig og teblandekonkurranser. Litt av et show!
* På tv telles det ned, sekund for sekung, "milkyrice" kokes i siste øyeblikk. Og så,  som det heter i beskrivelsen: "etter å ha utvekslet pengesedler, kledt i rødt og vendt mot øst, skal måltidet nytes."  (himmelretningen og fargen varierer også hvert år).

Dette er den offisielle delen av nyttårfeiringen. Det viktigste er allikevel at folk møtes, snakkes, tuller og ler. Med eller uten iblandet arrack (rissprit) ; )

Godt nyttår!

Kommentarer

  1. Oi, så deilig at dere er tilbake på Sri Lanka igjen! Tenker det er deilig å komme hjem igjen! Så spesielt at nyttårsfeiringen starter akkurat klokken 14.04 - hva er grunnen til at det er så nøyaktig?

    SvarSlett
  2. Veldig deilig, ja!
    Jeg kan ikke gi deg et helt nøyaktig svar på dette, men deres kalender har med astrologi, månefaser, planeters plassering osv å gjøre, og jeg har enda ikke helt skjønt hvordan det henger sammen ;) ;)
    Da dattera vår ble født var det også viktig at vi fikk helt nøyaktig fødselstidspunkt (på minuttet) for å lage et spesielt horoskop for henne utifra dette.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: