Hva er favorittlandet ditt fra reisen?

Dette spørsmålet har jeg fått mange  ganger etter at jeg kom tilbake fra et år på reise. Det er ikke så lett å svare på, da det er mange sterke kandidater. Thailand frister med herlig øyliv og billig dykking, Australia har fantastisk natur og supervennlige folk, Mongolia overrasket og India er jo veldig fascinerende.

Men favoritten tror jeg må være Sri Lanka. Det er hit jeg lengter mest tilbake til og et land jeg er hundre prosent sikker på at jeg skal besøke igjen. 
Bildet er hentet fra:  http://www.complete-india-asia.com/maps/sri-lanka-map.html 
Det er mye trist i landets nyere historie. Den blodige borgerkrigen mellom regjeringen (som representerer den singalesiske majoriteten) og LITE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) varte i over 30 år. I tillegg ble Sør-kysten av landet rammet voldsomt av tsunamien i 2004. Men når jeg besøkte Sri Lanka på nyåret 2012 er det fred, optimisme og glede som preger landet. Turistene er på vei tilbake, nye hoteller åpner og hus og veier bygges over hele øya.  I tillegg hører jeg det satses på utdanning og helsearbeid og det er jo gode nyheter. Jeg kan vedde en del penger på at Sri Lanka kommer til å bli et populært turistmål igjen. Landet har jo alt: Spennende kultur, naturparker, frodig natur og nydelige strender. Jeg falt pladask!


Vi fløy fra Kerela i Sør-India og landet på Bandaranaike airport rett nord for hovedstaden Colombo. Det er nytt av året at nordmenn trenger visum til Sri Lanka,  og dette ordnes enkelt på eta.gov.lk og koster 10 US dollar.

Fra flyplassen tok vi taxi til Negombo, hvor vi møtte Mamma som var her på ferie. Dette er vel foreløpig det nærmeste en kommer charterfølelse i landet, da det arrangeres pakketurer hit fra blant annet Ving. Men vi fant oss også et lite billig gjestehus og det er mange små, sjarmerende lokalrestauranter. Mamma spanderte en dagstur på oss til Kandy, og vi reiste derfor luksuriøst med egen bil og sjåfør. På veien stoppet vi ved ananasplantasjer, tefabrikker og ved det populære elefantbarnehjemmet i Pinnawala.


Uka etter var vi tilbake på backpackerbudsjett og reiste derfor med tog. En morsom episode skjedde når vi gikk til togstasjonen i Negombo for å kjøpe togbilletter. Det var først ingen som forstod engelsk, men de forøkte å hjelpe oss ved å peke på togtider som hang på treskilt på veggene. Vi viste frem en seddel for å vise at vi ville kjøpe billett og ble da vist bort til en mann som satt ved en pult ute ved perrongen. Mannen som satt der kunne litt engelsk, men begynte å le av oss da han skjønte vi ville kjøpe billetter til et tog neste dag. "Tomorrow you buy tickets for tomorrow, today you buy tickets for today!". Så mye for å planlegge litt for en gangs skyld! 

Vi kom oss ihvertfall på toget neste dag, og reiste da inn til Colombo før vi gikk på neste tog til Hatton. Fra stasjonen der tok vi tuk-tuk til den lille byen Dalhousie som var basen vår for å bestige fjellet Adams Peak.  Videre busset vi til Ella, men her var det så kaldt at vi snart bestemte oss for å reise sørover. Etter tips fra Lonely Planet gikk vi og spiste frokost på yogurt-sjappa neste morgen og med god hjelp fra innehaveren der, kom vi oss på  bussen sørover til Matara. Null stress og et bussbytte senere kom vi frem til sørkysten og Unawatuna. Og her ble vi og nøt strandlig og slappet av en stund.

Konklusjonen er ihvertfall at det er forholdsvis enkelt å reise kollektivt i Sri Lanka, og prisen for billetter er så lav at det nesten er gratis. Eksempelvis kostet den seks timer lange togturen fra Colombo til Hatton 26  kroner. Da måtte vi riktignok stå eller sitte på sekkene våre deler av turen, men det var jo også en opplevelse i seg selv. Bussturene sprites også litt opp av fargerikt interiør, høy musikk og at du aldri vet når og om de kommer til å stoppe for do- og matpauser. 


Og enda har jeg ikke sagt et ord om gjestfriheten vi møtte. Og maten:  kottu Roti til frokost for 8 kroner, og herlig sterk fish and curry til middag. Mmmm! Det blir nok flere innlegg fra Sri Lanka her. på bloggen.


(c) Bobleliv Reiseblogg.
Jeg besøkte Sri Lanka i Januar 2012.

Kommentarer

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

Tilbake til Hikkaduwa i juni

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: