NewUse


NewUse er en veldedighetsorganisasjon som hjelper mennesker i en vanskelig livssituasjon på Sri Lanka. Vi var fire personer som tok initativet og startet NewUse i 2016, Jørn & Charlotte fra Sandefjord og Dinesh & jeg fra Hikkaduwa. ENGASJEMENT I MILJØSPØRSMÅL OG ET ØNSKE OM Å HJELPE!

September 2016 åpnet vi en spennende gjenbruksbutikk i Hikkaduwa. Her selger klær, sko, elektronikk og annet som er donert til oss. Butikken gir inntekter som sikrer en bærekraftig organisasjon. Vi har en symaskin for å reparere eller designe om slitt og ødelagt tøy. Denne bruker vi også til å lage mange spennende resirkulerte produkter. I butikken gir vi arbeidstrening til mennesker som i dag har vanskelig for å forsørge seg selv.

Overskuddet fra gjenbruksbutikken går uavkortet til våre hjelpeprosjekter. Det kan være støtte til bosted, utdannelse, førerkort, kjøp av kjøretøy, symaskin eller annet som trengs for å forsørge seg selv. Til nå har vi bygget et hus for Ramani, en fattig alenemor, skaffet arbeidstrening og symaskin til Nikeshala og er i gang med et nytt stort prosjekt: 
FAMILIEN VED ELVA.

Rett utenfor Hikkaduwa, ligger det et lite skur ned mot elva. Det er bygget av noen planker, plater og plastikk. Vi har selv kjørt forbi mange ganger, men aldri skjønt at dette er et hus hvor det bor folk. Da vi fikk tips om dette, så reiste vi på besøk. Det viste seg at her bor det faktisk en hel familie, Tiramadurage, Magage og deres seks år gamle datter. Dette gir "der som ingen skulle tru at nokon kunne bu" en helt ny mening. Ikke bare ser dette skurer falleferdig ut, men det lekker vann fra taket når det regner, det er ingen strøm og det er ikke noe tilgang på toalett, rennende vann eller elektrisitet i nærheten. Ta en titt på bildet fra huset så er jeg sikker på at du er enig med oss: Slik burde ingen barn vokse opp!

NewUse jobber nå med at denne familien skal få et bedre sted å bo. Overskuddet fra vår bruktbutikk i Hikkaduwa vil gå til dette prosjektet. Følg arbeidet vårt og hvordan vi hjelper denne familien på bloggen vår eller på vår Facebookside: NewUse  Ønsker du å bidra til at vi får hjulpet denne familien raskere, så er vi svært takknemlige for alle donasjoner. Du kan VIPPSE til #86985, overføre til bankkonto 1503.85.92952 eller donere via PayPal på Newuse.orgKORT OM BAKGRUNNEN FOR NEWUSE: 

Flere og flere turister får øynene opp for Sri Lanka, og antall besøkende stiger for hvert år. Mange faller hodestups for landet. Ofte er det ikke landets mange severdigheter som gjør aller størst inntrykk, men derimot menneskene. Her blir en møtt med en gjestfrihet og åpenhet som er unik i verden.

Dessverre er ikke Sri Lanka bare et paradis. Øynasjonen holder fortsatt på å stable seg på beina etter 25 år med borgerkrig som endte i 2009 og etter tsunamien som rammet landet hardt i 2004. Sri Lanka er et utviklingsland med høy utenlandsgjeld. 4,1 % av innbyggerne lever i ekstrem fattigdom (globalis.no) og velferdsordningene er mangelfulle. Inntektsfordelingen er ujevn og fattigdommen er særlig stor på landsbygda.

Selv om det er en positiv utvikling med økonomisk vekst på Sri Lanka, er arbeidsledigheten er høy, spesielt blant de unge. For turiststeder som Hikkaduwa er det en utfordring at de fleste arbeidsplasser er sesongbaserte. Mange står uten arbeid store deler av året, og det finnes ikke velferdsordninger som gir inntekt tilstrekkelig til å leve av.

Bildet er tatt under byggingen av huset til Ramani, Desember 2016.Vi ønsker å hjelpe, bli med du også!

Skal du eller noen du kjenner reise til Sri Lanka? Til vår NewUse gjenbruksbutikk trenger vi:
- sommerklær og sko til voksne og barn
- strandhåndklær
- capser
- elektronikk (telefon, kamera, PC, nettbrett)
- bøker
- og det meste annet.

Du kan levere tingene direkte til butikken i Hikkaduwa, gi det til "At Ease Beach Hotel",  eller til sjåføren som kjører dere på rundreisen organisert av oss. Kommer du innom Hikkaduwa, ta gjerne turen innom butikken, her er det mange spennende produkter laget på stedet av resirskulerte materialer. 

ANNET DU KAN GJØRE: 
Hjelp oss å dele informasjon om hva vi gjør. Fortell om oss, følg bloggen vår, del, og lik oss på Facebook.