Sosial rundreise på Sri Lanka DAG 4
Denne dagen skulle vi også tilbringe i Kandy. Og det viste seg at det ikke er vanskelig å få tiden til å gå her heller. Dagene suser virkelig av gårde!En storby med en mektig historie

Kandy er den sjette største byen i landet i følge Wikipedia. Mens noen guidebøker teller Colombo sammen med alle nærliggende områder / "drabantbyer", så er byen helt oppe på andre plass. 

Kandy ligger 490 meter over havet, i innlandet, og er en tidligere hovedstaden. Byen har en rekke historiske og religiøse minnesmerker og symboliserer singalesisk storhetstid. Det Kandyanske kongerike var den delen av Sri Lanka som holdt sin uavhengighet fra kolonimaktene lengst, inntil de overga seg i 1815 til britene. Kandy har siden 1988 vært på UNESCO sin verdensarvliste. Midt i byen, ved tempelet, ligger en kunstig innsjø bygd av den siste kongen av Kandy, Vikramarājasimha.Tanntempelet:  Sri Dalada Maligawa

Dalada Maligava (eller Dalada Maligawa) er et av Sri Lankas viktigste buddhistiske templer og pilegrimssteder. Direkte oversatt fra singalesisk betyr Dalada Maligava «Tannens palass», men vi kan oversette det til Tannens tempel (eller The Temple of the Sacred Tooth Relic).
Tempelet sies å oppbevare en av Buddhas hjørnetenner, som er en viktig relikvie for mange buddhister. Tanna i Kandy skal angivelig ha blitt fraktet til Sri Lanka i det 4 .århundre av prins Danta og prinsesse Hemamālā. En indisk konge hadde bedt dem om dette for å beskytte tannrelikvien fra krigerske herskere som truet riket hans. Prinsessen skal ha gjemt tannen i håret sitt. På 1100-tallet ble tanna et palladium (beskyttelsesmiddel) for de singalesiske kongene.

Gjennom historien har relikvien skiftet tilholdssted etter hvor kongene hadde sin hovedstad, og den har hatt en viktig politisk betydning: Den som hadde denne, hadde makten over landet. På slutten av 1500-tallet ble den flyttet til Kandy der den fikk sin hedersplass i sitt eget palass bygd av kongen.
Tanntempelet i dag

Tre ganger om dagen utføres det ulike ritualer i tempelet. Hver onsdag er det også en symbolsk vask av tannen, i et spesielt hellig blomstervann. Dette vannet tror mange at kan virke helbredende og vannet blir derfor etterpå  delt ut blant de tilstedeværende. 

En annen viktig hendelse, er den store festivalen, Esela Perhara som foregår hvert år i juli/august. Her tas tannen med ut i gatene, sammen med elefanter, dansere, trommere og flammeshow i en enorm parade som varer en hel uke!

Uten om dette holdes tannen innelåst, og som vanlig besøkende får du ikke sett snurten av den berømte tannen, kun det hellige rommet som omgir den.

Det vi derimot fikk se, var den utstoppede elefanten, Raje. Han tjenestegjorde i 50 år med parader før han døde, og har fått et eget lite tempel dedikert til seg.

Safirer, rubiner og månestein. 

Etter omvisning i tanntempelet dro noen av oss innom et "gem - museum". Sri Lanka er jo i tillegg til te og krydder, kjent for sine edelstener. Her fikk vi skikkelig opplæring i gruvetradisjonen i landet, fremstilling av smykkesteiner og såklart tips til hvilke edelstener en burde kjøpe. Safirer, rubiner og månestein er kanskje de mest kjente fra Sri Lanka.

De hadde laget en "gruve" her,  hvor vi over flere etasjer fikk demonstrert hvordan prosessen med å hente de edle stenene opp fra den myke jorda foregår.
Noen av landets beste designere er ansatt her til å designe nye smykker og kreativ bruk av edelstener. Dette var skikkelig arbeid hvor alt var håndlaget. Helt fra tegning, til sliping og utforming av smykkene. Her slipes smykkestenene til de rette sjatteringene og formene. Nitidig arbeid!Til slutt ble vi såklart også vist gjennom butikken. Her var det rekke og rad med ulike smykker, edelstener, gull og sølv. - her lærte vi også at gullet som selges i Norge er 14 karat gull, her på Sri Lanka selges mest 18 karat gull og rent gull er 24 karat.

Jeg siklet lenge på en nydelig sølvring med månesteiner i, men klarte så vidt å la være å kjøpe noe..

Resten av gjengen var også på litt shopping og sightseeing nede i sentrum, før vi igjen møttes på hotellet.Kandyansk danseshow

I kveld fikk vi også en dose kultur. Nemlig et ekte tradisjonelt danseshow, fylt av rytmer, trommer, akrobatikk og ild! Veldig moro å få med seg.


Etiketter: