Sosial rundreise på Sri Lanka DAG 1

Endelig er vi i gang!


Etter frokost reiste vi fra At Ease Beach Hotel i Hikkaduwa og satte kurset videre sørover kysten. Første kjøreetappe ble ikke så lang, da vi stoppet en tur ved Galle Fort. Denne sjarmerende gamlebyen er på Unescos verdensarvliste og det er kolonishistorien som har preget stedet. Borgen ble påbegynt i 1599 av portugiserne, og senere forsterket av nederlenderne. Fortsatt er dette et sted med flerkulturell og multireligiøs befolkning. Vi så både kirker, en moske og flere templer innenfor bymurene.


Ellers var det en tøffing som stupte fra borgmurene og ut i grunt hav omgitt av mye store klipper og steiner. Ikke rart han tok seg litt betalt før han ville hoppe!


Styltefiskere

Inn igjen i bussen, og neste stopp var i nærhetene av Koggala, her så vi de kjente "styltefiskerne".  Tradisjonelt var dette en vanlig måte å fiske på her ved kysten av Sri Lanka. 
Tidlig om morgenen gikk fiskeren ut, med en trepinne og en fiskekrok, i håp om å fange sardiner eller annen småfisk. Ved å klatre opp og sitte på disse pålene, unnslapp de bølgene fra land. Hvordan de klarte å holde balansen i time etter time, er et mysterie for meg. Fangsten ble kanskje ikke så stor heller? På en god dag ble det  nok til å mette familien, eller til å tjene noen kroner på nærmeste fiskemarked. 
I dag er ikke denne måten å fiske på særlig vanlig. Selvsagt  blir fangsten bedre om en reiser ut med båt, eller bruker fiskegarn. Men styltefiskeren som ikon lever i aller høyeste grad! Det er av det mest vanlige motivet på malerier, trefigurer og andre souvernirer. (Kanskje såvidt slått av Buddha.) Vi nordmenn har elg i solnedgang, på Sri Lanka har de styltefiskerne!


Lunsj på stranda

Neste stopp var Tangalle, hvor vi spiste lunsj på et strandrestaurant. Litt tid tok det da 16 personer skulle ha mat, men vi ble mette alle sammen til slutt!
Fra sørvest til sørøst

Siste etappen ble ren transport, og vi kom frem til Tissamaharana. Det vil si at vi har kommet oss helt øst i landet i dag og gjort unna en god etappe på 175 kilometer. I ren kjøretid tok det 4,5 timer fra Hikkaduwa til Tissamaharana (inngangsporten til Yala nasjonalprak).
Trafikken på Sri Lanka er intens. Det tutes, blinkes og kjøres forbi i "hytt og pine". Trafikantene er et sammensurium av biler, tuktuker,  folk, mopeder, busser, hunder og kuer. Utrolig at det går bra, egentlig! Men vår sjåfør, Dilhan, fraktet oss helt trygt fram til Tissamaharana. Her sjekket vi inn på flotte Kithala Resort. Det var veldig deilig med et bad i svømmebassenget etter en lang transportetappe. Og sjekk den utsikten! Irrgrønne rismarker og påfugler...

Brukt med tillatelse fra  www.thilankahotel.comNå er vi straks klare for middag på hotellet. Tror ellers det blir en rolig kveld. Vi må nemlig opp og i vei før klokken 05 i morgen tidlig.... Planen er nemlig safari i Yala nasjonalpark. Gleder oss til det!


Etiketter: ,