Hvordan er været på Sri Lanka?Jeg kan skrive under på at ryktet stemmer, nordmenn liker å snakke om været. Det er vanskelig å gi et kort svar på det mest stilte spørsmålet jeg får, men jeg skal prøve å forklare så godt jeg kan hvordan klimaet her er.

Først og fremst er det varmt og godt på Sri Lanka året rundt, med jevn temperatur på 27-32 grader ved kysten, noe kjøligere i høylandet. Landet ligger nært ekvator, så det er omtrent 12 timer sol - 12 timer mørke hver dag året rundt. Sola går ned og står opp rundt klokka 6.

Her på Sri Lanka er det tropiske klima, med to ulike monsuntider. Under første monsuntid, "Yala-monsunen", fra april til september, kommer det en del regn i de sentrale, sørlige og vestlige delene av landet. Disse områdene har den tørreste tiden fra desember til mars. Den andre monsuntiden, "Maha-monsunen", fra oktober til januar, gir en del regn til nord- og østkysten. I dette området er det tørrest fra mai til september.

Høylandet, som f.eks Ella og Nuwara Eliya kan oppleves ganske kjølig hvis du kommer fra kysten. Temperaturer her ned mot 20 grader på dagen og ned mot 15 på natt. Litt som norsk sommer, med andre ord! Det kommer også en del regn hele året, ta gjenrne med en lett regn- og vindtett jakke dersom du skal hit.


Når er det best å besøke Hikkaduwa og Sør-kysten?

Problemet her i tropiske strøk er at været er så uforutsigbart, og det er derfor vanskelig å si noe helt nøyaktig om været. Jeg vil derfor ikke kunne gi noe fasit eller solgaranti her, men du kan få høre litt fra mine erfaringer. Temperaturen er jevn varm hele året, rundt 29 grader. Selv om det er sol og gode dager som preger dette området, så kommer det også en del regnskurer gjennom hele året. Det skjønner du når du ser hvor frodig og grønt det er her!

Det sies at beste klimamessige sesong er november til mars, men det betyr såklart ikke at det regner resten av året. I fjor kom det for eksempel mye regn i april og i september (da mener jeg timevis med regn noen få dager, og ellers noen kraftige skurer på natt og kveld). Juni, juli og august var veldig tørre, stort sett sol-sol-sol. En og annen kort, men kraftig regnskur noen dager i denne perioden også er vanlig (oftest på ettermiddag/kveld). I løpet av sommermånedene i fjor, tror jeg det var kun 4 dager hvor det regnet gjennom dagen også, så at det er regntid her da, det høres ikke riktig ut Jeg kaller det i stedet SLOW-SEASON fordi det er mye mindre turister her da.

I utgangspunktet har jeg nå begynt å anbefale at Hikkaduwa og sør-kysten fint kan besøkes hele året. Det positive her på sommeren er færre andre turister og lavere priser. Det er kjedelig at noen av hotellene og restaurantene holder stengt i perioden, men heldigvis er det stadig flere som velger å holde åpent året gjennom. Det mest negative på sommeren er at sjøen er veldig røff, så det er for mye bølger til å bade i havet langs deler av stranda. Derfor bør du velge et hotell med svømmebasseng hvis du kommer på denne tida. Men færre turister, betyr også at du kan i gjøre skikkelig hotellkupp på flotte rom med svømmebasseng på sommeren! Sjekk for eksempel ut vårt eget "At Ease Beach Hotell" (Åpner oktober 2017).


Så, hvor skal vi reise for å få mest sol?

- Reiser du vekk fra den norske vinteren (november-april): anbefaler jeg Hikkaduwa eller området omkring på sør-kysten som base for ditt besøk.
- Reise du under den norske sommeren (juni-september): anbefaler jeg Trincomalee, Pasikudah eller Arugam Bay på østkysten som base for ditt besøk.

Men selv om du reiser på sommeren, så bør du ikke hoppe helt glatt over sør-kysten! Dette er det vakreste området på Sri Lanka, mener jeg! En utrolig bra måte og kombinere det beste av det beste, er å velge Norlanka Travels sin rundreise: "Highlights of Sri Lanka LINK" Her har du sjansen til å få med litt av hvert! Reisen starter med noen dager i Hikkaduwa, så en spennende rundreise, før dere avslutter med valgfritt antall dager med strandliv i Trincomalee. Anbefales!
Mellom de to sesongene: 
Har du full fleksibiliet på når du reiser, så unngå gjerne slutten av april-mai og september- begynnelsen av oktober hvis du kan. På denne tiden kan en oppleve en del urolig vær, regn, vind og bølger. Med trykk på kan, for såklart kan en være heldig å bare sol og finvær denne tiden og! Og det går absolutt an å ha fine reiseopplevelser på Sri Lanka absolutt hele året. De største severdighetene som høylandet, safari, templer og lignende er heller ikke så styrt av monsuntidene. I tillegg er det mindre turister på denne tiden og billigere overnatting.Værmeldingen viser regn!
Jeg får stadig mailer fra kommende gjester, som kommer midt i høysesongen og er bekymret for at yr.no viser mye regn. Mitt beste råd er: ikke forhold dere til norske værmeldinger, de viser seg sjelden å stemme godt overens for tropiske strøk.
Riktignok regner det noe på Sri Lanka hele året, og nedbøren er såpass stor (sammenlignet med for eksempel tørre Norge) at det ser ut til å være "dårlig vær" store deler av året. Skulle dere være ute for en regnskur her, så er det uansett ikke kaldt "vestlandsregn" som i Norge. Det er altså bare å pakke bikikinen :)

Etiketter: ,