Boblelivs guide til Sri Lanka


Del 1:   Praktisk informasjon:   Planlegg en reise til Sri Lanka.
Del 2:   Dette må du få med deg:    De viktigste severdighetene.
Del 3:   Til lands, til vanns og i luften:    Flotte naturopplevelser.
Del 4:   Sand mellom tærne:    De beste strendene.
Del 5:   Den beste måten å oppleve Sri Lanka på:    Rundreiser.


Å planlegge en reise til Sri Lanka:

En reise til Sri Lanka står på ønskelisten til mange for tiden. Landet har opplevd en sterk vekst i turismen etter den lange borgekrigen endte i 2009. Stadig flere nordmenn får også øynene opp for denne "perlen i det indiske hav".
Men fortsatt er det ikke lett å finne informasjon om hvor du bør reise, når du bør reise og hva du bør få med deg på en reise til Sri Lanka. Dette håper jeg denne guiden kan bidra med.
FLYBILLETTER: Gjennom de mange ulike søkemotorne på nett i dag, kan du finne flybilletter tur/retur fra Oslo til Colombo Bandaranike internasjonale flyplass for rundt 4-6000 norske kroner. Emirates og Qatar Airlines er eksempler på rutefly men mange gode avganger med mellomlanding i Doha eller Dubai.

VISUM: Nordmenn trenger et ETA (Electronical Travel Authorization) for å komme inn i Sri Lanka. Du kan enkelt ordne dette på denne siden. Det koster 30 USD, og du får en bekreftelse på mail innen 24 timer. Det er også mulig å kjøpe visumet ved ankomst på flyplassen, men det koster da litt ekstra og du må stå i en kø for å betale.

FORLENGELSE AV VISUM: ETA gjelder for 30 dager. Ønsker du å bli lenger, er det mulig å forlenge dette ved et besøk på «Department of immigration and emmigration» i Colombo. En annen mulighet er å ordne et tre- måneders turistvisum hos den Sri lankiske ambassaden i Oslo før avreise.

VALUTA: Den lokale valutaen er Sri Lanka Rupee. (LKR) Større hoteller og noen supermarkeder aksepterer betaling med kredittkort, men ellers er det kontanter som gjelder. 100 Rupees er verdt cirka 6 norske kroner (jan 2017). Sjekk valutakurs HER.

SPRÅK: De lokale språkene er Singhalesisk (mest utbredt i sør og vest) og Tamil (mest utbredt i nord, øst og deler av høylandet). Engelsk forstås og kommuniseres brukbart på turiststedene.

DRIKS / TIPS: Det er vanlig og forventet å gi tips mange steder, les mer i mitt blogginnlegg om dette her.

VAKSINER: En trenger ikke vise frem noe vaksinasjonskort ved ankomst til Sri Lanka. Som ved alle reiser utenfor Europa anbefales det å ha oppdaterte vaksiner mot hepatitt A, difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Ellers anbefales det å forebygge mot myggstikk, Malaria, japansk encefalitt og dengue feber finnes på Sri Lanka, les mer her i dette blogginnlegget.

ELEKTRISISTET: Det er 230 V på Sri Lanka (likt som i Norge). Men stikkontaktene varierer noe: noen steder kan en bruke norske kontakter direkte, andre stedes trengs det tre stifter (1 tykk og to vanlige som er plassert i en trekant). Ta med adapter for sikkerhets skyld, eller kjøp etter ankomst!
FLYPLASS / TRANSPORT: Bandaranaike internasjonale flyplass ligger et godt stykke unna hovedstaden Colombo, og for eksempel 2 timer unna Hikkaduwa på sørkysten. Det mest behagelige er å bestille henting med bil/taxi av ett reiseselskap eller hotellet du skal bo på. Når en kommer sliten frem til et varmt land, er det veldig behagelig og blir møtt av en pålitelig sjåfør, som har navnet ditt på et plastskilt og vet hvor du skal ; ) Les mer, og bestill Airport pickup fra Norlanka Travels HER.

BACKPACKER-VARIANTEN: Da du kommer ut fra flyplassen, ta til venstre og gå forbi enden av bygget. Her finner du en shuttle-buss som tar deg til busstasjonen rett utenfor flyplassen. Shuttle-bussen er gratis og tar omkring 5 minutter. Fra denne busstasjonen tar du buss nr 187 til Colombo Fort (ca en time), og tog videre til din destinasjon. Eventuelt kan du bytte buss her, og reise til en av busstasjonene i Colombo by. Skal du til et hotell i Colombo, kan du ta en buss eller tuktuk herfra. Skal du til eks. Bentota, Hikkaduwa, Mirissa, Unaawatuna eller lignende ta bussen som går til MATARA. Du kan velge mellom den rimeligste bussen, eller de noe mindre 16-seterne med aircondition. Dette er en helt trygg og veldig rimelig måte å reise på, men det tar TID: Beregn ca seks timer fra start fra flyplassen til du er på hotellet ditt i Hikkaduwa. Til sammenligning vil en bil med sjåfør ta deg dit på under to timer.

KLIMA: Her på Sri Lanka er det tropiske klima. Landet har ulike klimasoner, og to ulike monsuntider, så det er vanskelig å gi et kort enkelt svar om vær. Les dette innlegget (LINK) for mer informasjon.Så, hvor skal du reise?I tillegg anbefaler jeg alle å ta en rundreise i landet, med egen sjåfør. På denne måten får du med deg høydepunktene av natur, kultur og historie og de ulike landsdelene som er vidt forskjellige.

Sjekk  ut vår nettside www.norlankatravels.com   og finn en rundreise som passer deg! 


Gå videre til DEL 2: Severdigheter på Sri Lanka.

Etiketter: ,