Det døde havet.


Det var ikke mye annet en sand og stein rundt oss på alle kanter, men en og annen vandrende kamel ga et avbrekk til den enformige utsikten. Jeg satt bak rattet på den sølvgrå bilen gjennom Negevørkenen i Israel, og gledet meg til å komme fram. Gradstokken viste 42 grader på det meste, og en kunne se lufta lå i dirrende lag over veibanen. Heldigvis hadde vi aircondition og behagelig temperatur inne i bilen, så kjøreturen fra Tel Aviv til sørbredden av Dødehavet gikk helt greit unna på et par timer.  

Vel fremme, ville jeg gjøre det alle turister gjør i området, og jeg skiftet derfor om til badetøy. Det var en merkelig følelse å gå ut i vannet. Konsistensen kjentes mer ut som olje, og det ekstremt høye saltinnholdet førte til en lett sviende og prikkende følelse i huden. Vel uti, kunne jeg bekrefte at myten stemte. Man fløt virkelig som en dupp her! I vannet var det heller ikke noe tegn til marint liv. Verken fisk, planter eller noen andre skapninger kan leve her, og det er dette som har gitt innsjøen det særegne navnet sitt. Noe annet som er spesielt med Dødehavet, er at det ligger omtrent 400 meter under havoverflaten, og er dermed kjent som det laveste punktet på kloden. 

I tillegg til vanlige turister, som gjerne vil ta bilde av at de leser avisen flyende på vannet, er også flere besøkende på kuropphold her. Det salte vannet kombinert med høy luftfuktighet, lufttemperatur og solstrålens spesielle påvirkning under havoverflaten, skal visstnok virke helbredende på hudlidelser som f.eks psosiasis. Den sorte gjørmen ved strandkanten er svært mineralrik, og skal også ha en medisinsk og terapeutisk effekt. Så da jeg først var der, ville jeg også prøve, og smurte meg inn i denne gjørma fra topp til tå. Jeg lot den stivne på huden, før jeg igjen skyllet av meg i vannet. I etterkant av mitt besøk i Dødehavet, følte jeg meg verken friskere eller sykere enn før. Men en opplevelse, det var det!

PS: Du kan også besøke Dødehavet fra Jordan, eller Vestbredden.


(c) Bobleliv Reiseblogg.
Jeg besøkte Israel i 2007.

Kommentarer

  1. Hei!

    Skrev akkurat en kommentar som ble borte. Argh! Da gjør jeg det litt kortere denne gangen.

    Så kult med Dødehavet, som bekrefter myten. Jeg har også hatt mine tvil.

    Du har jo sprøtt mange reiseskildringer. Hadde vært genialt om du ville dele noen av dem på reisereportasjer.no. Håper jeg ser deg der. Uansett skal jeg følge med på denne bloggen :-)

    God reise!

    Hilsen Tom A.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ble jo litt nysgjerrig på hva den lange kommentaren din inneholdt nå : )
      Skal jammen ta å sette meg ned og skrive inn et innlegg eller to på reisereportasjer.no. etterhvert. Etterhvert = da jeg får tid.

      Hyggelig at du er innom og kommenterer!

      Slett
  2. Dette ser jo utrolig digg ut!
    Er det mulig å dykke i Dødehavet? Kanskje ikke så spennende uten fisk og planter da, men...*Nysgjerrig og uvitende*

    SvarSlett
  3. Fint her, ja! : )

    Min først innskytelse var dødehavet ikke et sted du drar for å dykke, nei. Med det høye saltinnholdet vil det bli veldig mye oppdrift, så du ville trengt veldig mange kilo på vektbeltet for å i det hele tatt få hodet under vann!

    Men da jeg av egen nysgjerrighet, søkte på evnet fant jeg denne linken: http://www.deadseadivers.com
    De påståt at å dykke i dødehavet er en helt unik opplevelse! Men jeg er fortsatt ikke overbevist. For meg virker det litt meningsløst å dykke uten å se noe maritimt liv, bare salt.... Men altså, det går an :)

    SvarSlett
  4. Jeg husker den sære opplevelsen ved å bare ligge å flyte rundt som en dupp i vannet der. Skikkelig surreal. Noe jeg håper å få gjøre igjen i alle fall. Flotte bilder og skildring av opplevelsen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja,merkelig følelse og i en vakker omgivelse! Takk!

      Slett

Legg inn en kommentar

Most popular blog posts:

SRILANKISK MAT

Boblelivs guide til Sri Lanka

Roma med treåring: tips til barnevennlige aktiviteter.

Tilbake til Hikkaduwa i juni

Latinotravel del 1: Mellom-Amerika

HVORDAN REALISERE REISEDRØMMEN: