10. mar. 2011

Miljøvennlige reiser. Er det mulig?

Vi fucker opp jordkloden!
Havnivået stiger, fastlandisen på polene smelter, temperaturene øker og nyhetene fylles med ekstremvær og naturkatastrofer. Stadig flere planter og dyr utryddes eller står i fare for å forsvinne. At det er oss mennesker som er skyld i dette er vel ikke noe å diskutere lenger. Det at ingen kan gjøre noe snart gjør meg forbannet!

I en artikkel i Aftenposten leser jeg at vi Nordmenn slipper ut ca to millioner tonn CO2 fra fly. Hver og en av oss er ansvarlig for 150 kilo klimagasser i gjennomsnitt hver gang vi flyr. Til sammenligning må en middels stor bil kjør 833 kilometer for å forurense like mye. Og flytrafikken i verden øker og vi nordmenn leder an. Flaut! Hvorfor bygges det ikke hurtigtog mellom alle de stor byene i Norge?
Hvorfor er det ikke rimeligere å ta kollektivtransport og dyrere og fly?

Dette er realiteten. Det gjør meg redd, sint og frustrert. Men for å være mer konstruktiv og løsningsfokusert: Hva kan jeg gjøre? Jeg som elsker å reise! Er det mulig å kombinere engasjement for miljøet og reiser til fjern og nær? For jeg mener absolutt ikke at løsningen er at vi skal slutte å reise. Jeg tror det å se andre land, møte andre kulturer og få sett natur og dyr andre steder øker forståelsen og engasjementet i oss. I stedet handler det om hvordan vi reiser.  Jeg setter meg ned og leser om økoturisme, geoturisme, klimakvoter og miljøvern. Begrepet økoturisme ble formulert av The International Ecotourism Society år 1990. Målet er at det ikke skal bli noen negativ påvirkning på naturen eller kulturen på stedet en reiser til. Resirkulering, fjenbruk og reduksjon av forbruket mest mulig, er viktige sider av økoturismen (Wikipedia).

Etter inspirasjon fra mange nettsteder kommer jeg frem til disse rådene jeg skal følge for mest mulig miljøvennlig reiser:

  • Akspeter at flyprisene må øke. Hver enkelt må betale for det en forurenser gjennom flytrafikk.
  • Ikke fly innenlands! Ta buss eller tog.
  • Ved reiser; fly langt og bli borte lenge! I stedet for tre utenlandsturer på en uke hver er det bedre med en tur på tre uker. Eller en tur på et halvt år ; )
  • Benytt deg av turoperatører som jobber med ansvarlig turisme eller miljøfokus. Bli kun med på utflukter og aktiviteter som ikke er skadelige for miljøet.
  • Ta hensyn når du ferdes i naturen. Hold avstand til ville dyr, og la planter stå i fred.
  • Ikke kast søppel. Kildesorter der det er mulig.
  • Vær sparsommelig med bruk av vann og strøm.
  • Ikke kjøp suvernirer av produkter av truede plante- og dyrearter.
  • Bruk dykkesentre som støtter prosjektet Aware.


Noen som har flere tips til meg?
-         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar